Η παχυσαρκία είναι γνωστός παράγοντας κινδύνου για τον καρκίνο του μαστού, αλλά με ποιον ακριβώς τρόπο το υπερβολικό βάρος οδηγεί στον καρκίνο; Μια νέα μελέτη ρίχνει φως, αποκαλύπτοντας τη διαδικασία με την οποία η παχυσαρκία αυξάνει την επιθετικότητα των κυττάρων του καρκίνου του μαστού.
Ο καρκίνος του μαστού είναι ο συνηθέστερος καρκίνος που επηρεάζει τις γυναίκες μετά από τον καρκίνο του δέρματος. Η μεγάλη πλειοψηφία των θανάτων από καρκίνο του μαστού προκαλούνται από μετάσταση. Δηλαδή όταν τα κύτταρα του καρκίνου του μαστού εξαπλώνονται σε άλλες περιοχές του σώματος, όπως οι πνεύμονες, ή τα οστά.
Μελετώντας τον καρκίνου του μαστού σε ποντίκια και σε ανθρώπους, οι ερευνητές ανακάλυψαν αύξηση των επιπέδων στο αίμα συγκεκριμένων κυτοκινών. Πρόκειται για πρωτεΐνες που εκκρίνονται από ανοσοκύτταρα. Έχουν την ικανότητα να μειώνουν τη δραστηριότητα ενός ενζύμου που ονομάζεται ακετυλ-CoA-καρβοξυλάση-1 (acetyl-CoA-carboxylase-1, ή πιο απλά ACC1).
Αυτή η διαδικασία οδηγεί σε συσσώρευση ενός προδρόμου λιπαρών οξέων, που ονομάζεται ακετυλο-ΟοΑ. Αυτό με την σειρά του αυξάνει την μεταστατική ικανότητα των κυττάρων του καρκίνου του μαστού. Δηλαδή την ικανότητά τους να εξαπλώνονται σε άλλα μέρη του σώματος.
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η έκκριση των ACC1-ανασταλτικών κυτοκινών ήταν σημαντικά υψηλότερη στον ιστό του καρκίνου του μαστού σε ασθενείς που ήταν παχύσαρκοι.
Ο δρ. Stephan Herzig, διευθυντής του Ινστιτούτου Helmholtz Zentrum για τον Διαβήτη και τον Καρκίνο, στο Μόναχο της Γερμανίας και καθηγητής μοριακού μεταβολικού ελέγχου στο Technische Universität München, μαζί με τους συνεργάτες του δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στο επιστημονικό περιοδικό Cell Metabolism.
Καρκίνος του μαστού και παχυσαρκία
Το υπερβολικό σωματικό βάρος είναι γνωστός παράγοντας κινδύνου για τον καρκίνο του μαστού. Μάλιστα, μετά από την εμμηνόπαυση, οι παχύσαρκες γυναίκες είναι 20-40% πιθανότερο να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού από τις γυναίκες με υγιές βάρος.
Η παχυσαρκία έχει επίσης συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο μετάστασης καρκίνου του μαστού και μείωσης της επιβίωσης από τη νόσο. Ωστόσο, οι ακριβείς μηχανισμοί που συμβαίνει αυτό είναι ασαφείς.
Για να μάθουν περισσότερα, ο δρ. Herzig και οι συνεργάτες του διερεύνησαν τη δραστηριότητα του ενζύμου ACC1 σε κυτταρικές σειρές καρκίνου του μαστού που προέρχονται από ποντικούς. Έπραξαν το ίδιο και σε ιστό μαστού που ελήφθη από γυναίκες με μεταστατικό καρκίνο του μαστού. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι το ACC1 μπορεί να εμπλέκεται σε μεταστάσεις καρκίνου.
Καρκίνος του μαστού: Η παχυσαρκία αυξάνει την απελευθέρωση κυτοκίνης
Η ανάλυση αποκάλυψε ότι τα μεταστατικά κύτταρα καρκίνου του μαστού έχουν μειωμένα επίπεδα ACC1 σε σύγκριση με υγιή κύτταρα, ειδικά μεταξύ παχύσαρκων ατόμων.
Η μείωση στο ACC1 οδηγεί σε συσσώρευση ακετυλ-ΟοΑ. Η συσσώρευση ακετυλο-ΟοΑ τροποποιεί τις πρωτεΐνες που ρυθμίζουν την γονιδιακή έκφραση με τρόπο που προάγει την μετάσταση του καρκίνου του μαστού.
Περαιτέρω έρευνα αποκάλυψε ότι η παχυσαρκία οδηγεί σε αύξηση της απελευθέρωσης δύο κυτοκινών στην κυκλοφορία του αίματος. Πρόκειται για την λεπτίνη και τον β-μετασχηματιστικό αυξητικό παράγοντα. Αυτές οι κυτοκίνες αναστέλλουν το ένζυμο ACC1 στα κύτταρα του καρκίνου του μαστού.
Οι ερευνητές στη συνέχεια χρησιμοποίησαν ένα αντίσωμα για να εμποδίσουν μια οδό που σχετίζεται με την απελευθέρωση λεπτίνης σε κυτταρικές σειρές ανθρώπινου καρκίνου του μαστού. Αυτές, με την σειρά τους, απέτρεψαν την αναστολή του ACC1. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι αυτό εμπόδισε την μετάσταση των καρκινικών κυττάρων.
Καρκίνος του μαστού και σωματικό βάρος: Τι λένε οι ερευνητές
Με βάση τα αποτελέσματά τους, οι ερευνητές πιστεύουν ότι ενδέχεται να ανακάλυψαν μια πιθανή νέα θεραπεία για καρκίνο του μαστού.
«Ο αποκλεισμός των οδών σηματοδότησης και η διακοπή λειτουργίας των γονιδίων που σχετίζονται με την μετάσταση θα μπορούσε να αποτελέσει θεραπευτικό στόχο. Ο κίνδυνος μεταστάσεων, ή η επανεμφάνιση όγκων, θα μπορούσε να μειωθεί πριν από την χειρουργική απομάκρυνση του όγκου», δήλωσε ο δρ. Stephan Herzig.
πηγη: www.iatropedia.gr