Πώς θα φροντίσω την ατοπική δερματίτιδα στο παιδί μου;

0
860

Αν κάποιο παιδί πάσχει από ατοπική δερματίτιδα, η φροντίδα του δέρματός του είναι σημαντική για την αγωγή κατά της πάθησης.

Η ατοπική δερματίτιδα (έκζεμα) είναι αλλεργική δερματική αντίδραση που οδηγεί σε κόκκινο εξάνθημα που φαγουρίζει. Συχνά εμφανίζεται στο πρόσωπο, στους αγκώνες, στα γόνατα, στα χέρια ή στο κεφάλι.

Πιο συχνά αρχίζει πριν την ηλικία των 5 ετών και μπορεί να επιμείνει και στην εφηβεία και στην ενήλικο ζωή. Aν και το έκζεμα μπορεί να είναι ενοχλητικό για τα παιδιά, η συναισθηματική του επίπτωση μπορεί να γίνει το πιο σημαντικό πρόβλημα αργότερα-— ιδιαίτερα στην προεφηβεία και εφηβεία.

Το υγιές δέρμα βοηθά στην κατακράτηση υγρασίας και προστατεύει από βακτήρια και αλλεργιογόνα. Το έκζεμα συνδέεται με γονιδιακή ποικιλομορφία που επηρεάζει την ικανότητα του δέρματος να δίνει προστασία. Αυτό επιτρέπει να επηρεάζεται από περιβαλλοντικούς παράγοντες και αλλεργιογόνα.

Επομένως το ευαίσθητο δέρμα μπορεί να επηρεαστεί από παράγοντες όπως η πολλή ζέστη ή τα απορρυπαντικά.

Κύριοι παράγοντες είναι το προσωπικό ή οικογενειακό ιστορικό εκζέματος, αλλεργιών ή άσθματος. Στις εξάρσεις συμβάλλουν αλλεργιογόνα, μεγάλη ζέστη ή πολύς ιδρώτας, συναισθηματικό  στρες, τροφές και επαφή με μάλλινα, ζώα ή σαπούνια.

Ο φαύλoς κύκλος φαγούρας- ξυσίματος, μπορεί να οδηγήσει ακόμα σε φτωχό ύπνο.

Ορισμένα τρόφιμα μπορούν να προκαλέσουν αναζωπύρωση, όπως αυγά, γάλα σόγιας και αλεύρι.

Ο έλεγχος της πάθησης συνδέεται με τα παρακάτω βασικά βήματα.

Να παρακολουθείτε για σημάδια μόλυνσης στο δέρμα (πόνο, ερυθρότητα, ζέστη και εξογκώματα με πύον).

Όσο είναι εφικτό, να μην ξύνεται το παιδί και να μην τρίβει την περιοχή που έχει επηρεαστεί. Να επιλέγετε μαλακά υφάσματα και να αποφεύγετε αυτά που τσιμπούν, όπως το μαλλί.

Απομακρύνετε καθημερινά αλλεργιογόνα από το σπίτι σας.

Να έχετε σε άνετα επίπεδα τη θερμοκρασία και την υγρασία. Να αποφεύγετε καταστάσεις στις οποίες ο αέρας είναι εξαιρετικά στεγνός ή που το παιδί μπορεί να ιδρώσει και να ζεσταθεί πολύ.

Αν κάποιο παιδί πάσχει από ατοπική δερματίτιδα, η φροντίδα του δέρματός του είναι σημαντική για την αγωγή κατά της πάθησης.

Η φροντίδα ξεκινά με τον καθαρισμό. Καθιερώστε καθημερινή ρουτίνα φροντίδας εστιασμένη στο μπάνιο και στην ενυδάτωση και πιθανόν  στη χρήση αγωγής όπως έχει συσταθεί. Το μπάνιο και η τακτική ενυδάτωση θα βοηθήσουν να αποφύγετε ή να περιορίσετε τις εξάρσεις. Να αποφεύγετε τα σαπούνια που κάνουν το δέρμα ξηρό και να κάνετε μπάνιο στο παιδί με χλιαρό νερό-όχι ζεστό. Περιορίστε τον χρόνο στο μπάνιο σε 5-10 λεπτά. Να αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε κάτι που θα ερεθίσει το δέρμα όπως γάντι και μη χρησιμοποιείτε αφρόλουτρα.

Σκουπίστε ταμποναριστά και μην τρίβετε το δέρμα.

Να ενυδατώνετε αμέσως μετά το μπάνιο για να εγκλωβίζετε την υγρασία.

Αποφύγετε να ντύνετε το παιδί με σκληρά ρούχα ή αυτά που ερεθίζουν όπως μάλλινα.

Το παιδί να κολυμπά στη θάλασσα με ζεστό καιρό όταν μπορεί καθώς το θαλασσινό νερό μειώνει τα συμπτώματα.

Εφαρμόστε δροσερές κομπρέσες στις ερεθισμένες περιοχές για να μειώσετε τη φαγούρα.

Να πίνει νερό για την ενυδάτωση του δέρματος.

Αναγνωρίστε στρεσογόνες καταστάσεις (όπως διαγωνισμούς) και σκεφτείτε πώς θα αντεπεξέρθετε.

Να κρατάτε τα νύχια του κοντά, γιατί αυτό μειώνει την πιθανότητα το ξύσιμο να βλάψει το δέρμα. Τη νύχτα,τα βαμβακερά γάντια μπορεί να εμποδίσουν το ξύσιμο.

Να χρησιμοποιείτε τη συνιστώμενη δόση απορρυπαντικού και άφθονο νερό για ξέβγαλμα των ρούχων.  Επίσης, να πλένετε τα καινούργια ρούχα πριν φορεθούν.

Ποιότητα ζωής

Η εξωτερίκευση των συναισθημάτων, η επαφή με τη φύση, το παιχνίδι, οι εξωτερικές δραστηριότητες φτιάχνουν τη διάθεση του παιδιού με έκζεμα και συμβάλλουν στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής του. Σε όλα αυτά υπάρχει ένας σύμμαχος! H σειρά Xeracalm A.D. της Avène, μια σειρά με μαλακτικά προϊόντα 100% INSIDE OUT.

Η σειρά XeraCalm A.D Eau Thermale Avène δρα άμεσα στο αίσθημα του κνησμού χάρη στο I-modulia®, ένα αποκλειστικό βιοτεχνολογικό συστατικό.

Το προϊόν περιέχει μόνο τα απαραίτητα συστατικά για το δέρμα και δεν έχει συντηρητικά.

Έτσι το παιδί ανακουφίζεται από τη φαγούρα σε λίγες ημέρες και φτιάχνει η ποιότητα ζωής του.

Με τη χρήση των μαλακτικών XeraCalm, λέμε OUT στον κνησμό του εκζέματος από την 5η κιόλας ημέρα.

Το δέρμα νιώθει ανακούφιση στη στιγμή και προστατεύεται με διάρκεια και με απόλυτη ασφάλεια. Όλη η οικογένεια χαίρεται με την ηρεμία που ξαναβρίσκει το παιδί.

Η Εύα τόλμησε το Inside Out

Για ακόμη μια χρονιά, μια ελληνική οικογένεια με παιδί με ατοπική δερματίτιδα ταξίδεψε στο Κέντρο Υδροθεραπείας της Avène στη Γαλλία.

Η Εύα με την οικογένειά της δεν «κλείστηκαν» στο πρόβλημα, τόλμησαν και δήλωσαν συμμετοχή στα δωρεάν σεμινάρια στο νοσοκομείο Α. Συγγρός το 2018.

Ανάμεσα σε πολλές οικογένειες με παιδί που πάσχει από ατοπική δερματίτιδα, η Εύα επιλέχθηκε από την εξειδικευμένη ομάδα δερματολόγων του νοσοκομείου Α. Συγγρός να ταξιδέψει στη Γαλλία και να λάβει όλη τη φροντίδα, την εκπαίδευση και την υποστήριξη του Κέντρου Υδροθεραπείας της Avène.

Μία από τις οικογένειες που θα συμμετέχει στο 1o ή στο 2ο σεμινάριο, θα έχει τη δυνατότητα να δεχτεί τη φροντίδα του Κέντρου Υδροθεραπείας της Avène στη Νότια Γαλλία για 3 ολόκληρες εβδομάδες.

Η διαδικασία επιλογής είναι η εξής: Αφού το παιδί με ατοπική δερματίτιδα με την οικογένεια του, παρακολουθήσουν ένα από τα δύο σεμινάρια στο νοσοκομείο Α. Συγγρός (6 & 20 Μαρτίου), θα εξετασθεί από την εξειδικευμένη ομάδα δερματολόγων και ανάλογα με τη σοβαρότητα της κατάστασης θα γίνει η επιλογή.

Το 2018 ήταν η Εύα, το 2019 μπορεί να είναι το δικό σου παιδί με ατοπική δερματίτιδα!

Τόλμησε το Inside Out!

Το 1ο δωρεάν σεμινάριο ενημέρωσης για το 2019, θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 6 Μαρτίου, 18:00 – 19:00 στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου Αφροδισίων και Δερματικών Νόσων Ανδρέας Συγγρός.

Το 2ο δωρεάν σεμινάριο ενημέρωσης για το 2019, θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 20 Μαρτίου, 18:00 – 19:00 στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου Αφροδισίων και Δερματικών Νόσων Ανδρέας Συγγρός.

Υπεύθυνη σεμιναρίων: Βασιλική Βοσυνιώτη, Δερματολόγος

Δήλωσε τη δική σου συμμετοχή στο 1ο σεμινάριο για το 2019, συμπληρώνοντας τα στοιχεία σου εδώ και μη διστάσεις να το μοιραστείς με μία οικογένεια που το έχει ανάγκη. Για 3η συνεχόμενη χρονιά, μία από τις 2800 οικογένειες που θα λάβουν τη φροντίδα του Κέντρου Υδροθεραπείας της Avène θα είναι ελληνική!

Η απάντηση υψηλής απόδοσης για την ανακούφιση του δέρματος.

iatronet