Τα βιβλιάρια υγείας σε λίγο καιρό θα αποτελέσουν οριστικά παρελθόν και πλέον θα αντικατασταθούν από τον νέο ηλεκτρονικό ατοµικό φάκελο που θα περιέχει όλες τις συνταγές και τα παραπεµπτικά, καθώς και την εκτέλεσή τους, όπως αναφέρουν αποκλειστικές πληροφορίες του «Εθνους».
Τι ισχύει για τον ηλεκτρονικό ατομικό φάκελο υγείας
Με το πολυνοµοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, ο ηλεκτρονικός φάκελος θεσµοθετείται και πλέον όλοι οι γιατροί της χώρας θα είναι υποχρεωµένοι να τον δηµιουργούν και να τον συµπληρώνουν µετά τις επισκέψεις των ασθενών. Ο νέος ηλεκτρονικός φάκελος θα περιέχει όλες τις συνταγές φαρµάκων που έχουν εκδοθεί αλλά και την εκτέλεσή τους, ώστε όλα τα στοιχεία να είναι συγκεντρωµένα στο σύστηµα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης της Η∆ΙΚΑ που χειρίζεται την ηλεκτρονική πλατφόρµα. Αξιοσηµείωτο είναι ότι µηνιαίως οι γιατροί εκδίδουν περίπου 6,5 εκατ. συνταγές φαρµάκων.
Παράλληλα, για πρώτη φορά ο ατοµικός φάκελος υγείας θα περιλαµβάνει τόσο τα παραπεµπτικά που έχουν εκδοθεί για διαγνωστικές εξετάσεις όσο και τα αποτελέσµατά τους. Κάτι που επίσης δεν ήταν γνωστό στα συστήµατα της Η∆ΙΚΑ, αφού δεν καταγραφόταν η εκτέλεση των εξετάσεων, µε συνέπεια να υπάρχει και λανθασµένη εικόνα. Μόνο στο σύστηµα του ΕΟΠΥΥ, το e-ΔΑΠΥ, καταγραφόταν η εκτέλεση των εξετάσεων, όχι όµως και τα αποτελέσµατα.
Μέσω της εφαρμογής αποκτάτε πρόσβαση στον Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας σας (ΑΗΦΥ), ο οποίος εμπλουτίζεται από διάφορες πηγές, όπως:
- δεδομένα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης
- νοσηλείες σε Μονάδες δευτεροβαθμιας περίθαλψης
- επισκέψεις σε ιδιώτες ιατρούς
- οικογενειακός ιατρός
Δείτε τον δικό σας ηλεκτρονικό ατομικό φάκελο υγείας πατώντας εδώ
Πώς θα γίνεται η πρόσβαση των ασθενών στο φάκελο υγείας
Μέχρι σήµερα έχουν δηµιουργηθεί περίπου 200.000 ατοµικοί φάκελοι υγείας. Ωστόσο µέχρι τώρα οι γιατροί όλων των ειδικοτήτων δεν ήταν υποχρεωµένοι να τους συµπληρώνουν, κάτι που θα γίνει µε τη θεσµοθέτηση των ατοµικών φακέλων µέσω του πολυνοµοσχεδίου που θα ψηφιστεί άµεσα. Να σηµειωθεί ότι ο ατοµικός φάκελος υγείας δηµιουργείται µε την πρώτη επίσκεψη στον οικογενειακό γιατρό στον οποίο έχει εγγραφεί ο ασφαλισµένος. Μέχρι σήµερα έχουν πραγµατοποιηθεί 1,8 εκατ. εγγραφές σε οικογενειακούς γιατρούς, αλλά έγιναν µόνο 200.000 επισκέψεις σε γιατρούς, όσοι είναι δηλαδή και οι φάκελοι.
Πρόσβαση θα έχουν στον ατοµικό φάκελο τόσο οι γιατροί και οι φαρµακοποιοί (για να βλέπουν τις συνταγές που εκτελέστηκαν) όσο και οι ίδιοι οι πολίτες µε κωδικούς που θα τους δοθούν και έτσι θα µπορούν να µπαίνουν ακόµη και από το σπίτι τους να βλέπουν τι εξετάσεις έχουν κάνει, τι φάρµακα πήραν κ.λπ. αλλά και να διαπιστώνουν εάν παρανόµως έχουν χρεωθεί στον ΑΜΚΑ τους φάρµακα ή άλλες υπηρεσίες.