Ο βήχας είναι ένας πολύ συνηθισμένος ήχος αυτή την εποχή σε όλα τα σπίτια, καθώς συνοδεύει πολλές από τις ιώσεις -και όχι μόνο- του χειμώνα. Μάθετε πώς να ξεχωρίζετε εκείνα τα είδή που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης.
Όταν πρόκειται για έναν μεγάλο, ο ήχος του βήχα μπορεί και να είναι απλώς ενοχλητικός για τα αυτιά σου. Όταν όμως βήχει το παιδί σου, κατά κάποιο τρόπο, αυτός ο ήχος «τρυπάει» την καρδιά σου. Σκέφτεσαι ότι ταλαιπωρείται, ότι δυσκολεύεται να κοιμηθεί, ότι το κορμάκι του τραντάζεται κάτι φορά που βήχει και θέλεις να σταματήσει το συντομότερο δυνατό. Ωστόσο, το βασικό που πρέπει να σκεφτεί κάθε γονιός είναι ότι τις περισσότερες φορές ο βήχας δεν είναι παρά το σύμπτωμα αυτού που ταλαιπωρεί το παιδί και ότι το κάθε διαφορετικό είδος μπορεί να αποκαλύψει ποιο είναι το πρόβλημα και πότε είναι σημαντικό να απευθυνθούμε άμεσα στο γιατρό. Αυτά είναι μερικά από τα πιο συχνά είδη βήχα που μπορεί να ακούσετε από το παιδί σας και τι μπορεί να σημαίνουν -όπως περιγράφει σε άρθρο του ο Αμερικανός παιδίατρος Ντάνιελ ΜακΓκι.
Πολλά παιδιά βήχουν το πρωί όταν σηκώνονται ή κατά τη διάρκεια της νύχτας κι άλλα βήχουν όλη μέρα. Τις περισσότερες φορές, δεν πρόκειται παρά για ένα σχετικά αθώο σύμτωμα κάποιας ίωσης και παράγεται από την προσπάθεια του οργανισμού να αποβάλλει τις βλέννώδεις εκκρίσεις από το λαιμό και τους βρόγχους. Ωστόσο, είναι χρήσιμο να γνωρίζουμε τα διαφορετικά χαρακτηριστικά κάθε είδους βήχα ώστε να ξέρουμε πότε πρέπει να ζητήσουμε τη συμβουλη του γιατρού.
Υλακώδης βήχας
Ακούγεται περισσότερο σαν γαύγισμα σκύλου παρά σαν ήχος που μπορεί να προκληθεί από ένα μωρό και τις περισσότερες φορές προκαλείται τη νύχτα ενώ το παιδί κοιμάτα. Πιθανότατα οφείλεται σε λαρυγγίτιδα (ή κρουπ) μια ιωγενή ασθένεια που προκαλεί οίδημα και φλεγμονή στις φωνητικές χορδές. Εκτός από τον βήχα αυτό, μπορεί να προκληθεί και συριγμός, δηλαδή η αναπνοή του παιδιού να ακούγεται σαν σύριγμα κατά την εκπνοιή. Ακριβώς επειδή δυσκολεύει την αναπνοή του παιδιού, απευθυνθείτε άμεσα στον παιδίατρο που θα σας δώσει φαρμακευτική αγωγή και συμβουλές, όπως να βγάλετε το παιδί σε κρύο αέρα ή σε περιβάλλον με υγρασία (π.χ. στο χώρο του μπάνιου, με το ζεστό νερό να τρέχει).
Παροξυσμικός βήχας
Ο έντονος επίμονος βήχας που άπαξ και αρχίσει δεν σταματάει για ώρα, μπορεί να οφείλεται σε κοκκύτη. Ο κοκκύτης είναι οξεία μικροβιακή λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος που οφείλεται στον αιμόφιλο του κοκκύτη (Bordetella pertussis). Οι παροξυσμοί του βήχα φθάνουν κατά μέσο όρο τους 15 το 24ωρο. Χαρακτηριστικά μετά από βαθιά εισπνοή καθώς το παιδί προσπαθεί να εκπνεύσει βήχει πολλές φορές απανωτά και στη συνέχεια ακολουθεί βαθιά, ηχηρή, συριγμώδης εισπνοή. Τα επεισόδια του βήχα μπορεί να είναι τόσο έντονα που προκαλούν εμετό. Απαιτείται άμεση ιδατρική παρακολούθηση.
Νυχτερινός βήχας
Είναι ίσως ο πιο συνηθισμένος, γιατί προκαλείται από το κοινό κρυολόγημα. Ακόμα κι όταν κατά τη διάρκεια της ημέρας, το παιδί δεν βήχει ιδιαίτερα, το βράδυ, όταν ξαπλώνει, οι ρινικές εκκρίσεις κυλούν προς το φάρυγγα, προκαλώντας ερεθισμό. Ο βήχας προκαλείται στην προσπάθεια του οργανισμού να τις απομακρύνει. Επίσης, όταν η μύτη είναι βουλωμένη και το παιδί αναγκάζεται να αναπνέει από το στόμα, ο φάρυγγας ξηραίνεται και προκαλείται βήχας. Ωστόσο, ο ξηρός βήχας που επιδεινώνεται τη νύχτα μπορεί να προέρχεται και από άσθμα.
Ξηρός βήχας
Ένας βήχας ξηρός (χωρίς φλέματα) που επιμένει για πολύ καιρό είναι πιθανό να οφείλεται σε άσθμα, μια ασθένεια που προσβάλλει τους πνεύμονες. Ο βήχας από το άσθμα είναι συχνά χειρότερος τη νύχτα ή νωρίς το πρωί.
Υγρός (παραγωγικός) βήχας
Είναι ο βήχας που προκαλείται συχνότερα από το κοινό κρυολόγημα. Ακούγεται σαν να προσπαθεί να παρασύρει φλέμα ή βλέννα από το λαιμό και συνοδεύεται από βλεννώδεις εκκρίσεις. Καλό είναι να μην τον σταματάμε, δίνοντας στο παιδί αντιβηχικά σκευάσματα –στις περισσότερες περιπτώσεις κάτι τέτοιο δεν θα βελτίωνε την κατάσταση, αλλά θα την έκανε χειρότερη. Εάν ωστόσο ο βήχας του παιδιού επιμείνει για περισσότερο από μία εβδομάδα ή εάν το παιδί δείχνει να μην είναι καλά ή δυσκολεύεται στην αναπνοή, θα πρέπει να επισκεφθείτε τον παιδίατρο.