Η νεανική ιδιοπαθής αρθρίτιδα στα παιδιά είναι ένα σοβαρό νόσημα. Τα καλά νέα είναι πως το παιδί, με την κατάλληλη θεραπεία και υποστήριξη, μπορεί να ζήσει μια φυσιολογική ζωή.
Η νεανική ιδιοπαθής αρθρίτιδα στα παιδιά είναι ένα σοβαρό νόσημα. Τα καλά νέα είναι πως το παιδί, με την κατάλληλη θεραπεία και υποστήριξη, μπορεί να ζήσει μια φυσιολογική ζωή.
Τι είναι η αρθρίτιδα στα παιδιά
Η νεανική ιδιοπαθής αρθρίτιδα (ΝΙΑ) είναι ένα χρόνιο νόσημα που παρουσιάζεται στην παιδική ηλικία. Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Ρευματολογικής Εταιρείας και Επαγγελματικής Ένωσης Ρευματολόγων Ελλάδος η μορφή αυτή της αρθρίτιδας στα παιδιά αποτελεί το τρίτο συχνότερο χρόνιο νόσημα της παιδικής ηλικίας μετά την επιληψία και τις παθήσεις του θυρεοειδούς αδένα.
Τα συμπτώματα της αρθρίτιδας στα παιδιά
Χαρακτηριστικό της νεανικής ιδιοπαθούς αρθρίτιδας είναι οι πρησμένες αρθρώσεις. Το οίδημα στην άρθρωση χρειάζεται διερεύνηση από το γιατρό αν η φλεγμονή δεν οφείλεται σε χτύπημα, δεν υποχωρεί σε μερικές ημέρες, το παιδί διαμαρτύρεται για πόνο και παρουσιάζει δυσκαμψία.
Σε τι οφείλεται
Η νεανική ιδιοπαθής αρθρίτιδα δεν είναι κληρονομική, ωστόσο υπάρχουν κάποιοι γενετικοί παράγοντες που προδιαθέτουν για το νόσημα. Ακόμη όμως και σε αυτή την περίπτωση, είναι εξαιρετικά σπάνιο να παρουσιάσουν τη νόσο δύο παιδιά στην ίδια οικογένεια.
Η θεραπεία και η ενημέρωση
Στο παρελθόν η αρθρίτιδα στα παιδιά θεωρούταν ένα δυσίατο νόσημα που το χαρακτήριζαν εξάρσεις και υφέσεις, το οποίο συνοδευόταν από υψηλή νοσηρότητα και μακροχρόνιες αναπηρίες. Σήμερα, η έγκαιρη διάγνωση και οι υπάρχουσες θεραπείες και παρεμβάσεις έχουν αλλάξει τα δεδομένα. Και παρότι δεν μπορούμε να μιλήσουμε για «ίαση», τα περισσότερα παιδιά μπορεί να ζήσουν μια ομαλή και φυσιολογική ζωή χωρίς προβλήματα από τη νόσο.
H θεραπεία της αρθρίτιδας στα παιδιά βασίζεται στην χρήση φαρμάκων, τα οποία αναστέλλουν τη συστηματική ή τοπική των αρθρώσεων φλεγμονή, και σε στρατηγικές αποκατάστασης, οι οποίες διατηρούν τη λειτουργικότητα των αρθρώσεων και εμποδίζουν τη δημιουργία παραμορφώσεων. Για την εφαρμογή της θεραπευτικής αγωγής απαιτείται συνεργασία ειδικοτήτων, όπως παιδορευματολόγου, χειρουργού ορθοπεδικού, οφθαλμιάτρου, φυσικοθεραπευτή και εργασιοθεραπευτής.
Επιπλέον, όπως στα περισσότερα χρόνια νοσήματα στα παιδιά, η σωστή ενημέρωση και εκπαίδευση όλης της οικογένειας είναι πολύ σημαντική.Για το λόγο αυτό, χρειάζεται να δοθεί βάση στην ενημέρωση-εκπαίδευση του ασθενούς και της οικογένειάς του για τη νόσο και τη θεραπεία της, αλλά και στην υποστήριξη μιας ομαλής σωματικής και ψυχολογικής ανάπτυξης του παιδιού σε αυτή την ευαίσθητη περίοδο της ζωής του.