Η 4η Φεβρουαρίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου και είναι ξεχωριστή από τις υπόλοιπες Παγκόσμιες Ημέρες, οι οποίες είναι αφιερωμένες σε συγκεκριμένα είδη καρκίνου.
Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου θεσπίστηκε με βασικό στόχο την ενημέρωση του κοινού για την σοβαρότητα, τον επιπολασμό, την πρόληψη, την διατροφή, τις απαραίτητες εξετάσεις και τις μεθόδους θεραπείας σχετικά με τον καρκίνο.
Υπάρχει εν εξελίξει μια καμπάνια για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου. Βασικό της μήνυμα είναι το “I am and I will” (Είμαι και θα).
Η ιδέα του “Είμαι και θα” είναι ότι μετά το “είμαι” μπαίνει ένα εκ των…
- Οργανισμός για τον Καρκίνο
- Ιδιώτης
- Επιχείρηση
- Γιατρός
- Κυβέρνηση/πόλη
- Δάσκαλος/καθηγητής
- Δημοσιογράφος
…και μετά το “θα” μπαίνει ένα από τα παρακάτω…
- Συμμετάσχω και θα δημιουργήσω μια δράση
- Μάθω περισσότερα
- Προσφέρω
- Κάνω την διαφορά
- Στηρίξω τους άλλους
- Διαδώσω πληροφορίες για τον καρκίνο
- Κάνω τον καρκίνο προσωπική υπόθεση
- Μιλήσω ανοιχτά για τον καρκίνο
- Εμπνευστώ
Έτσι, σχηματοποιείται μια φράση, που θα δηλώνει προθέσεις και θα περνάει ένα δυνατό μήνυμα για την φετινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου, ενώ ταυτόχρονα θα μπορεί ο καθένας να συγκεντρώνει τις πληροφορίες που τον ενδιαφέρουν προσωπικά στο πλαίσιο της δράσης που θέλει να αναλάβει.
Οι πιο συχνές μορφές καρκίνου
Παρακάτω μπορείτε να βρείτε πληροφορίες από παγκόσμιες στατιστικές για τους πιο συνήθεις και πιο θανατηφόρους καρκίνους (εξαιρουμένων των περιπτώσεων από καρκίνο του δέρματος χωρίς μελάνωμα) το 2012, που είναι και το τελευταίο διαθέσιμο έτος με τέτοια στοιχεία.
Τότε υπήρχαν περίπου 14.100.000 κρούσματα καρκίνου σε όλο τον κόσμο.Από αυτά, τα 7,4 εκατομμύρια κρούσματα ήταν σε άνδρες και τα 6,7 εκατομμύρια σε γυναίκες. Αυτός ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί σε 24 εκατομμύρια έως το 2035.