Αρχική Υγεία Άνδρας Αρθρίτιδα: Πώς επηρεάζει και άλλα όργανα

Αρθρίτιδα: Πώς επηρεάζει και άλλα όργανα

0
427

Παραδείγματα εμπλοκής πέραν των αρθρώσεων περιλαμβάνουν πυρετό, κούραση, αδυναμία, οζίδια, ξηροφθαλμία, ξηροστομία, γαστρεντερικές επιπλοκές, δερματικές επιπλοκές και νεφρική νόσο.

Ορισμένα είδη αρθρίτιδας μπορούν ενδεχομένως να έχουν εκδηλώσεις πέρα από τις αρθρώσεις. Όταν αυτό συμβεί, ειδικά σε πολλά συστήματα του οργανισμού, η αρθρίτιδα θεωρείται ότι έχει συστημικές επιπτώσεις ή αναφέρεται ως συστημική νόσος.

Πώς μπορεί να επηρεάσει όλο το σώμα

Η λίστα πιθανών συστημικών επιδράσεων είναι πιο εκτεταμένη και μπορεί να συμβεί με την αρθρίτιδα και σχετικές ρευματικές νόσους. Οι εκδηλώσεις πέραν των αρθρώσεων μπορούν να εμφανιστούν ακόμα και αν υπάρχει λίγη ενεργή εμπλοκή των αρθρώσεων.

Είδη αρθρίτιδας που κατηγοριοποιούνται ως συστημικές νόσοι περιλαμβάνουν

  • Ρευματοειδή αρθρίτιδ
  • Ερυθηματώδη λύκο
  • Νεανική αρθρίτιδα
  • Αγγειίτιδα
  • Ψωριασική αρθρίτιδα
  • Σκληρόδερμα
  • Σύνδρομο Sjogren’s
  • Η οστεοαρθρίτιδα δεν θεωρείται συστημική νόσος, επειδή προσβάλλει μόνο τις αρθρώσεις και όχι άλλα συστήματα.

Είναι πάντα η ρευματοειδής αρθρίτιδα συστημική νόσος;

Δεν εμφανίζουν όλοι οι ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα επιπλοκές πέραν των αρθρώσεων. Οι ασθενείς είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν συστημικές επιπλοκές αν είναι ισχυρά θετικοί στον ρευματοειδή παράγοντα.

Ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα με συστημικές επιπλοκές τείνουν να πηγαίνουν χειρότερα από αυτούς χωρίς τέτοιες.

Γιατί η ρευματοειδής αρθρίτιδα επηρεάζει άλλα συστήματα

Καθώς ξέρουμε ότι ορισμένοι τέτοιοι ασθενείς θα εμφανίσουν μόνο νόσο των αρθρώσεων ενώ άλλοι συστημική, μπορεί να αναρωτιέστε γιατί. Η απάντηση είναι δύσκολη.

Σύμφωνα με τον ρευματολόγο Scott J. Zashin, M.D., υπάρχει πιθανόν μίγμα γενετικών και περιβαλλοντικών  παραγόντων που συμβάλλουν στο γιατί ορισμένα τέτοια περιστατικά ρευματοειδούς αρθρίτιδας είναι συστημικά.

Ο κίνδυνος συστημικής νόσου αυξάνεται σημαντικά όταν ο ασθενής έχει αντισώματα ρευματοειδούς αρθρίτιδας anti-CCP -η παρουσία των οποίων επηρεάζεται από περιβαλλοντικούς παράγοντες όπως κάπνισμα και γενετικό προφίλ.

Υπάρχουν πάνω από 100 είδη αρθρίτιδας. Η συστημική εμπλοκή είναι πιο πιθανή με τις φλεγμονώδεις μορφές. Για παράδειγμα, χρόνια συστημική φλεγμονή μπορεί έμμεσα να συνδεθεί με αιτίες θανάτου στη ρευματοειδή αρθρίτιδα λόγω σοβαρών λοιμώξεων, καρδιαγγειακής νόσου, λεμφώματος και επιταχυμένης αρτηριοσκλήρυνσης. Η συστημική νόσος είναι σοβαρή. Είναι ανάγκη να βρεθεί υπό έλεγχο η φλεγμονή.